Råhörningarnas Land – Johanna Hästö och Ruth Hallstensson Hästö

PERIOD: 17 Augusti – 8 September
VERNISSAGE: 17 Augusti kl 14-17
ÖPPETTIDER: 18/8-8/9 Fre-Sön kl. 11-15

Ruth, 5 år är stolt över att hon uppfunnit arten råhörningar, en blandning mellan rådjur och enhörning. Och tänk, deras land ligger i gästateljén i Sandviken! Råhörningarna vistas inte på åkrar och bilvägar för där kan deras kraft försvinna och dessutom kan de bli påkörda och skadade. Ruth har avböjt att vara med och skriva den här texten, så det som följer är mitt, den vuxnas, perspektiv.
 
Utställningen består av landet, som vi skapat tillsammans, och som dessutom andra barn och vuxna kan hjälpa till med, exempelvis Ruths kompis Hedda, som är en av de som välkomnat oss i stan.
 
Var är sandstranden? Var är viken? Är Fredriksgatan Fredrik på Kungens gata? Varför är det hål i marken och var finns övergångsstället? Var ska vi äta, sova, vila, och leka? Vad finns här i Sandviken? Vad behövs? Vad betyder det att vara gäst? Kan vi sitta en stund på den här bänken? Vem ska vi kroka arm med och vad får vi lust att göra? 
 
Utifrån foton från våra upptäcktsfärder i Sandviken har jag blindtecknat Ruth, det vill säga tecknat utan att titta på bilden medan den blir till. Teckningarna finns med som ett metalager i utställningen. Det är spännande att följa och dokumentera Ruths framfart och upptäckande, hennes koncentrerade möte med saker och hur fantasin får utrymme att flöda när man är ny och främmande på en plats. Samtidigt får inte Ruths roll i arbetet reduceras till ett objekt för min blick. Blindtecknandet hjälper blicken att bli lyssnande. Jag fotar henne mycket till vardags. Hon är en aktiv medskapare, säger ifrån när hon inte vill, ber mig fota på specifika sätt. Hon gillar sällan när andra fotograferar henne. Vår egen dokumentation är ett pågående samarbete.
 
Ruth har tidigt i sitt liv förutsatt att hon ska vara med och jobba med konsten – hon är konstnär precis som jag. Projektet Till Sandviken med en 5-åring kom till för att möta upp den verkligheten. Residensprogram är sällan utformade för familjer, särskilt inte med en tanke om barnet som delaktig konstnär. Här är intentionen att vi som förälder och barn ska vara jämlika konstnärer, vilket förutsätter ett noggrant inkännande av både nödvändiga och icke-nödvändiga asymmetrier. Vad krävs av barnet respektive den vuxna i en sådan process? Vilka ramar och villkor behöver vara på plats för att det ska fungera? Under året har jag fått följa Ruths utveckling under skapandet av en relation till en plats som inte är hemma, men där hemhörighet uppstår genom konstens potential att skapa rottrådar. 
 
Vad händer när konsten får vara regel istället för undantag? Är det möjligt att putta lite på våra föreställningar om vuxnas och barns samarbete och samvaro? Går det att skapa utrymmen där konstnärligt samspel får vara utgångspunkt? Kan vi rita på samma papper?
 
Johanna Hästö

Om
Johanna Hästö, 39 år, och hennes dotter Ruth, 5 år, har sedan hösten 2023 deltagit i residensprojektet ”Djupa Vistelser” som Backbeatbolaget arrangerar i samarbete med Konstfrämjandet Gävleborg. Det har varit väldigt roligt att ha Johanna och Ruth i huset. En sällsam fantasi har spridit sig och blandats samman med bilden av Backbeatbolaget, som nu innefattar kreativa tilltag för människor i alla åldrar! Johanna och Ruth hade aldrig varit i Sandviken när projektet påbörjades. Genom residenset har Sandviken blivit en viktig plats i deras liv. De har varit på besök flera gånger, vandrat och lekt sig fram genom staden, upptäckt och fantiserat tillsammans i ateljén. I slutet på april bjöd duon in till en workshop på Kungen för andra barn och medföljande vuxna. Där påbörjades skapandet av ett gemensamt konstverk som kommer att vara del av Ruths och Johannas utställning ”Råhörningarnas Land”, som öppnar den 17 Augusti. Vi bjuder in såväl nya som tidigare deltagare att fortsätta skapa tillsammans under vernissagen!

Välkommen!

Visning av utställningen och blindteckningsworkshop – för vuxna
8 September kl 14.30-16.00
Johanna Hästö berättar om utställningen och projektet ”Till Sandviken med en femåring”. Därefter blindtecknar vi utifrån foton av barn som vi har i våra egna mobiler och samtalar om hur vi i samtiden avbildar barn och hur vår blick på dem påverkas av bildkulturen vi lever i. Vi begrundar och reflekterar gemensamt över fotona och de blindteckningar som var och en skapar. Att blindteckna = att teckna utan att titta på själva teckningen medan man gör den. Inga förkunskaper krävs. Föranmälan görs till: johannahasto@gmail.com Det går bra att komma utan att ha anmält sig i förväg. Vi bjuder på enklare fika!  

PERIOD: 17 Augusti – 8 September
VERNISSAGE: 17 Augusti kl 14-17
ÖPPETTIDER: 18/8-8/9 Fre-Sön kl. 11-15