– Vad är snårskogen, hur känns vemodet?
Den sorg som ryms i vemodet gäller inte bara det som gått förlorat utan även det som kommer att gå förlorat i framtiden, söker efter hoppet, eller rent ut sagt modet i ve-modet att ta sig vidare. Det mänskliga, humöret, kroppen och känslorna. Det allvarliga och sorgliga den sammansatta och motsägelsefulla känsla som upplevs när man känner vemod, nedstämdhet eller saknad. Jörgen Häll och Hilma Nordén tar sig an vemodet i en utställning på Galleri Lars Palm
Insikten om tidens flykt, att allt har ett slut, om våren när allt börjar blomma och vakna till liv då kan den komma, tanken att snart kommer det bli mörkt och vinter ännu ett år har gått och krämporna blir starkare och förstör tillvaron mer och mer.
Snårskogen växer för att läka, genom en aggressiv tillväxtfas som direkt startar när solens strålar når mark som innan vilat under stora träds skugga. Ingen sorg, en stor energiförflyttning som krävs för att utnyttja allt nytt ljus som finns för de starka frön som vilar i mark och skog efter en avverkning. Ett igenväxt vattendrag renar sig från höjda näringsämnen, gödning omvandlas till alger, växtmassa. Ett sätt att stabilisera sig. Men kanske inte är det vad man kan tänka sig som vackert – som människa?
Knytt drömmer om en sagoskog som flytt – nej, som snotts! ”Här behöver det gallras!” Den här skogen vill inte ha några skogsstigar eller odla romantiska sagor. Den vill växa igen, förhindra, svåra sig och snåra sig med vassa taggiga buskar mot intrång. Vinna sig tid för att läka.
Snårskogens vemod, och stora sorg, som med myllrande rötter bland ruttnande stubbar måste rota sig. Frustration, känslor av ensamhet och längtan bort- bort från vad? Bort från det perfekta, bort från en plats många skulle kalla paradiset men för någon som inte vill eller kan passa in blir till ett fängelse, bort från öppna landskap och in dit det lever som allra mest efter döden för att hylla de som stretar på.
Jörgen Häll kommer från Mora, Dalarna, född 1986. Han har studerat på Gerlesborgs Konstskola i Stockholm och arbetar med skulptur, måleri och teckning med bakgrund i graffiti. Hans arbete kretsar ofta kring känslor och fantasi, inspirerad av barndom och sagor. Hilma Nordén kommer från Arvika, Värmland, född 1998. Hon har en kandidatexamen i textil från Konstfack våren 2021, och arbetar med textila skulpturer, måleri och teckning med fokus på naturens relation till människan och skogens relation till kulturen. De bor tillsammans med två katter i Rågsved och samarbetar i konstverkens process, målar muralmålningar tillsammans och inspireras ofta av varandras projekt i ateljén. I den här utställningen har de arbetat tillsammans och enskilt i processen kring titeln på utställningen – Snårskog och Vemod.
Utställningen öppnar utan vernissage den 5 Februari kl 12-16. Arrangemanget genomförs enligt rådande restriktioner: Max 2 personer i galleriet samtidigt (gäller samtliga öppentider). Därefter är galleriet är öppet: Fre, Lör, Sön: 12-16. Tänk på att inte besöka oss om du är sjuk! Utställningen produceras i samarbete med ABF Gästrikebygden och Konstfrämjandet Gävleborg, med stöd av Kulturrådet, Gunvorgöranssonsstiftelsen och Sandvikens kommun.